FAQ

Wat is het verschil tussen een spa, hottub, whirlpool en bubbelbad? En hoe zit dat met elektronische thermostaten? Voor al uw vragen over onze producten, van algemeen tot gedetailleerd, kunt u terecht op deze Frequently Asked Questions. Mocht u op deze pagina geen bevredigend antwoord vinden, neem dan gerust contact met ons op. Wij staan u graag persoonlijk te woord. 

"Legionnaires disease", de bekende veteranenziekte, is een in 1976 ontdekte ernstige vorm van longontsteking die uitbrak tijdens de reünie van Korea-oudstrijders die bijeen waren in een hotel in Philadelphia.

Microbiologisch onderzoek heeft aangetoond dat naast Legionella pneumophila er een hele 'familie' van gelijkwaardige bacteriën bestaat. Deze wordt de familie van Legionellaceae genoemd. Inmiddels zijn er 42 soorten bekend, waarvan er 12 ziekteverschijnselen kunnen veroorzaken. In de meeste gevallen is de bacterie L. pneumophila de ziekteverwekker en van deze bacteriesoort bestaan weer 14 serotypen, waarvan serotype 1 het gevaarlijke type is. Een Legionella-infectie kan zich gewoonlijk op twee manieren manifesteren, namelijk als Legionellose (de veteranenziekte) en 'Pontiac Fever'. 'Pontiac Fever' is een zeer milde vorm (verkoudheid) en de veteranenziekte is de ernstige vorm.
Temperaturen tussen de 25 en 40°C zijn optimaal voor de bacterie en pas tussen de 50 en 60°C krijgen de Legionellabacteriën het moeilijk. Boven de 60°C sterven de bacteriën af. Legionella is een zeer algemene bacteriesoort en is overal in de natuur aanwezig, zoals in rivieren, meren, sloten, maar ook in tuinaarde. In gebouwen en watertoestellen vindt men Legionella meestal terug in verdampingswater van o.a. water uit verstuivers, waterreservoirs, douches, warm leidingwatercircuits en soms in airconditioningsystemen.

Micro-organismen en ook Legionella komen meestal in vastzittende biofilms voor. Deze microbiële 'slijmlagen' kunnen zich vormen aan wanden van bijvoorbeeld zwembaden en in whirlpools, douchekoppen, waterleidingen, waterslangen en dergelijke. De aanwezigheid van een biofilm is bevorderend voor de groei van Legionella. Eventuele Legionella bacteriën laten zich namelijk 'opeten' door protozoa (ééncelligen) zoals bijvoorbeeld amoeben en in plaats van verteerd te worden dwingt de Legionella bacterie deze protozoa, ook wel gastheercellen genaamd, voedingsstoffen aan te dragen. Legionella bacteriën kunnen zich op deze manier zeer snel vermeerderen in hun gastheercellen. Nadat de gastheercellen vol Legionellabacteriën zitten gaan deze dood, springen open en de bacteriën komen vrij. Binnenin de amoeben zijn de Legionella bacteriën op de koop toe nog eens beter beschermd tegen de inwerking van desinfecterende stoffen. Besmetting gebeurt door het inademen van aërosolen , besmet met Legionella. Grotere aërosolen (vloeistofdruppeltjes) worden afgevangen in de keel-neusholte. Eventuele infectie is toe te schrijven aan: ten eerste een hoge dichtheid van virulente bacteriën in kleine aërosolen en ten tweede het inademen van deze aërosolen waardoor de persoon kan worden besmet.
Micro-organismen hechten zich binnen enkele uren aan wanden van bijvoorbeeld zwembaden en Hottubs. Dit vormt een slijmachtige matrix, waarin continu nieuwe micro-organismen worden ingevangen en hun plaats zoeken. Dit complex wordt biofilm genoemd.
Aërosolen kunnen worden omschreven als kleine vloeistofdruppels of kleine vaste elementen met partikelgrootte van enkele micrometer tot maximaal 100 µ die opgelost zijn in een gasstroom (rook, mist, damp).

Verscheidene ontsmettingssytemen zoals AquaGarde® zorgen ervoor dat de biofilm wordt afgebroken en zich van de wand losmaakt en heeft daarnaast een bacteriedodende werking. AquaGarde® zorgt, samen met de ozoninstallatie, voor een optimale bacterie-dodende werking. Denk eraan dat de temperatuur van de Hottub (ongeveer 36º-38ºC) optimaal is voor de groei van bacteriën. Het is dus belangrijk de Hottub zo schoon mogelijk te houden en vooral het aanwezige filter regelmatig te reinigen of vervangen. Alle filters in watertoestellen vergaren zweven materiaal van haren, huidschilfers en oliën die in het filter een voedingsbodem vormen voor bacteriegroei.
Bij goed onderhoud van de Hottub kan zo goed als geen Legionella optreden, want de biofilm, waarin de gastheer leeft, wordt bestreden. Echter: men moet er zich van bewust zijn dat geen enkele methode 100% garantie levert op volledige afdoding. Het is daarom nooit uit te sluiten dat ondanks de middelen die worden ingezet, toch nog Legionella aanwezig is.

Je vindt Hydropool Hottubs in meer dan 60 landen en bij meer dan 300 dealers wereldwijd. Als één van de grootste en oudste fabrikanten van spa's en swimspa's wordt nog steeds alles geproduceerd in Toronto Canada. Kwaliteit voor alles. Hun leuze is "The Water is Calling" betekent Het water roept jou. Hieronder vindt je de regionale Hydropoolhottubs dealers waar we veel mee samen werken.

Schotland Hydropool Highlands www.hydropoolhighlands.com              gabor@hydropoolhighlands.com 

Duitsland Hydropool Deutchland www.hydropools.de                              contact info@hydropools.de

Polen Hydropool Polen                         www.hydropool.pl                       biuro@meadowgroup.pl  

Hongarije Hydropool Hongarije            www.hydropool.hu         

Zwitserland Hydropool Schweiz           www.top-whirlpool.ch                 info@top-whirlpool.ch

Frankrijk Hydropool France                   www.clairazur.com       

Zweden Hydropool Zweden                    www.hydropool.se                      kundtjanst@hydropool.se

Denemarken Hydropool Denemarken    www.hydropool.dk                      hydropool@spabad.dk

Engeland UK                                           www.hydropoolspas.co.uk

Hongarije Hydropool Hungary                 www.hydropool.hu                      info@hydropool.hu

Deze lijst wordt nog verder aangevuld 

Bij het nemen van een ozonator moet nog steeds met chloor gewerkt worden omdat er geen buffer aanwezig blijft. Bij zoutelektrolyse wordt het zout elektrolytisch omgezet in sodium Chlorine of actief chloor als ontsmettingsfunctie. Dat houdt ook in dat het water chemisch stabieler is waardoor minder zwembadchemicaliën nodig zijn.