DE KEUZE VAN ISOLATIE EN ENERGIE BESPAREN VOOR UW SPA

OVER WELKE INFORMATIE DIENT U TE BESCHIKKEN ?

ISOLATIE EN ENERGIE EFFICIÊNTIE VAN SPA'S

04/04/2022 - 12:41

WELKE FACTOREN BEPALEN UW ALGEMEEN VERBRUIK EN 'COST OF OWNERSHIP' BIJ EEN SPA.

Het is belangrijk alle onderdelen van de totale kost te bekijken met name:

  1. Hoe is de spa geïsoleerd: welke vloerisolatie, buisisolatie, afdekkingen of hardcover en isolatie aan de omkasting wordt er voorzien?
  2. Welk vermogen heeft de filterpomp en werkt deze continu of tijd gestuurd?
  3. Welk systeem van filtratie wordt gebruikt: aanzuig filtratie of druk filtratie en welk zijn de wezenlijke verschillen?
  4. Hoe wordt er omgegaan met de warmte, is er warmterecuperatie en hoe gaat de spa om met de oververhitting binnen de omkasting?
  5. Is de elektronische bediening klaar voor de toekomst : kan deze ecologische warmtebronnen aansturen zoals warmtepompen, zonneboilers en overschot aan elektrische energie bij zonnepanelen?
  6. Zijn er externe controle systemen die het warmtebehoud bevestigen?
  7. Wat met onderhoud en herstelkosten bij de verschillende systemen?

1. Hoe is de spa geïsoleerd: welke vloerisolatie, buisisolatie, afdekkingen of hardcover en isolatie aan de omkasting wordt er voorzien?

De verschillen zijn eigenlijk onder te brengen in 3 systemen namelijk deze met:

  • Full foam isolatie waar bijna de volledige omkasting en leidingen worden volgeschuimd. Echter hier kan er gebruik gemaakt worden met het goedkope open cel schuim, voornamelijk PU schuim. het nadeel van dit systeem is dat bij low density schuim en opencellen schuimisolatie de poriën zich na verloop van tijd gaan vullen met vocht en zelfs water. Hierdoor raken ze hun isolerende werking kwijt. Een bijkomend nadeel is dat het onderhoud en herstellen zeer moeilijk en kostelijk wordt gezien water steeds de gemakkelijkste weg zoekt en dus in de praktijk een hele zoekwerk en kostelijke klus wordt.
  • Isolatie aan de omkasting binnenin maakt dat de ruimte waar de leidingen en pompen zich bevinden kan oververhitten waarbij de filterpompen mogelijks in veiligheid gaan en dus boven de werkingstemperatuur komen welke de levensduur van de pompen aanzienlijk verkorten. Bovendien worden de hydraulische leidingen niet opgevangen of gedragen waardoor deze frequenter gaan lekken aan de verlijmingen met extra reparatiekosten als gevolg. Weet dat de meest gebruikte flexibel van 2" (60mm) ongeveer 5kg weegt!
  • HydroWise Triple zone isolatie met de wrapping rond de buizen en verbindingen om deze te dragen waardoor lekken vermeden worden waarbij rond deze wrapping een eerste dubbelwandige isolatiedeken komt. Deze door de NASA gebruikte dubbelwandige en reflecterende alu-deken zorgt ervoor dat de warmte van de kuip én de leidingen gevangen wordt. De buizen die gebruikt worden zijn dan ook in zwarte uitvoering om de reflectie zoveel mogelijk op te nemen. Een tweede dubbelwandige isolatiedeken is voorzien aan de binnenzijde van de omkasting waar een tweede zone wordt gecreëerd die de warmte van de pompen vasthoudt en terug reflecteert waardoor er een warm luchtgordijn wordt gemaakt. Deze zone maakt dat er geen warmteverliezen zijn in de winter en door de regelbare ventilatieroosters oververhitting wordt tegengegaan in de zomer. De alu-dubbelwandige reflecterende isolatie verliest nooit zijn initiële isolatiewaarde. Warmterecuperatie gegarandeerd!
  • Wanneer we het dan hebben over de hardcovers of afdekkingen zijn de verschillen ook merkbaar op de markt. De meeste hardcovers worden gemaakt in 2 delen die dan overplooien naar één zijde al dan niet met een hulp zoals een coverlifter. De meeste hardcovers hebben enkel aan de 2 zijkanten een korte afdichting waardoor veel warmte verloren gaat gezien de speling tussen de 2 zijden. Kijk daarom steeds naar een hardcover met een doorlopende afsluitlip.
    • Kijk tevens als er een isolerende onderbreking en waterdichte bodem is voorzien tov van de bodem. Namelijk veel spa's hebben nog steeds een houten frame die op de bodem wordt geplaatst. Dit maakt dat er steeds contact is met de kuip of ook shell genoemd. Zorg ervoor dat je een waterdichte bodemplaat en kader hebt in een composiet materiaal.

2. Welk vermogen heeft de filterpomp en werkt deze continu of tijd gestuurd?

  • Afhankelijk van het merk en serie wordt er gebruik gemaakt van een 2-sneheden pomp (2-speed pump) welke in lage snelheid gebruikt wordt voor de filtratie en op hoge snelheid voor de massage of hydrotherapie. Deze pompen hebben een gemiddeld verbruik van 500 watt of 0,5kW. Dit is een vrij hoog verbruik om 1 tot 2m³ van filtratie te voorzien. Als dit dan ook nog 24uur zou in werking zijn moet je alleen al 12kWH betalen of bijna 4,00€ enkel voor de filtratiepomp in werking te hebben zonder verwarming. Wanneer deze enkel 4 uur per dag in werking is wordt dit nog 2,00€/dag.
  • Wanneer je een Green circulator gebruikt die +/- 100 watt of 0,1 kW verbruikt en elke 10 minuten het volledig volume door de filter laat gaan dan kan deze beperkt worden in de tijd naar 4 uur per dag. Dit komt dan neer op een totaal verbruik aan filtratie van 0,4 kWH per dag of 0,12 €/dag.
  • Een belangrijke opmerking dat de filterpomp steeds dient te werken tijdens de verwarming waardoor een Green circulator nogmaals zijn voordeel bewijst.

3. Welk systeem van filtratie wordt gebruikt: aanzuig filtratie of druk filtratie en welk zijn de wezenlijke verschillen?

  • Bijna alle fabrikanten van spa's werken op het systeem van aanzuigfiltratie gezien dit een goedkopere fabricagekost heeft. Hier wordt het water enkel aan het wateroppervlak aangezogen via de filter naar de pomp en terug naar het bad. Dit systeem heeft dan ook patroonfilter (cartouche filter) die in de kuip is ingewerkt en dus zichtbaar is. Het nadeel is, wanneer de filter wat vervuild geraakt, dat een pomp geen voldoende aanzuigkracht kan genereren en dus niet zijn capaciteit meer behaald waardoor de filtertijd stijgt alsook de kost van filteren. Tevens wordt er geen vuil vanuit de bodem aangezogen en gefilterd welke maakt dat het bad frequenter dient te moeten worden ververst waardoor terug extra kost van water en opwarming. Een bijkomende opmerking is dat wanneer de filtratiepomp niet in werking is dat het vuil terug in het bad komt. Daarom laten vele fabrikanten de circulator 24 op 24 in werking maar: wanneer je de filter wenst te reinigen en deze uit het water haalt glijdt veel vuil af terug in het water.
  • Het gepatenteerd systeem van Self-Cleaning zorgt voor drukfiltratie die wereldwijd toegepast wordt in private en openbare zwembaden. Een pomp is gemaakt om zoals het woord zelf zegt om te pompen en niet om te zuigen. Anders had het toch een zuiger genoemd geweest. In dit systeem wordt via de skimmer het oppervlakte vuil afgeroomd en via de bodem het 'zwaarder dan water vuil' aangezogen naar de circulatorpomp en door de filter in een afzonderlijke behuizing geduwd onder druk. Het 100% gefilterd water vanuit de bodem en het oppervlak zorgt via een terugspoelklep dat wanneer de circulator niet in werking is dat het vuil niet kan teruggaan naar de spa en in de afzonderlijke behuizing van de filter blijft. Een chloronator in de drukfilterbehuizing zorgt er dan voor dat de filter volledig ontsmet wordt en blijft.

4. Hoe wordt er omgegaan met de warmte, is er warmterecuperatie en hoe gaat de spa om met de oververhitting binnen de omkasting?

  • Vele merken van spa's isoleren de kuip wel zoals bovenstaand aangehaald maar denken niet aan warmterecuperatie. Dit kan een enorm verschil kunnen betekenen in verbruik. Er zijn zelfs spa's op de markt met de technische installatie van de pompen en verwarming in de trap of naast de omkasting waardoor veel energie verloren gaat en niet recupereerbaar is.Alle warmte die kan benut worden tot de maximale instelbare temperatuur van het water (39,5°C) dient ten alle tijde te worden gebruikt of herbruikt. Wanneer je een spa met full foam of enkel foam aan de omkasting dan is er geen warmte afgifte mogelijk wanneer de temperatuur tijdens de werking van de pompen te hoog oploopt. Kijk daarom steeds dat je de mogelijkheid hebt om de temperatuur binnen de zone omkasting te verlagen om alle technische problemen te vermijden. Ventilatie roosters zijn daarom een must-have op elke spa. Dit koelt dan enkel, bij de tripel zone isolatie systeem, de buitenste ruimte in de omkasting met de technieken maar niet de binnenste laag waar de kuip en buizensysteem lopen,

5 Is de elektronische bediening klaar voor de toekomst : kan deze ecologische warmtebronnen aansturen zoals warmtepompen, zonneboilers en overschot aan elektrische energie bij zonnepanelen?

Vandaag is het meer dan ooit de tijd om waterpartijen hoe klein ook van de nieuwste technieken te voorzien!

  • De warmtepomp is vandaag de meest gekende groene verwarming als vervanger van elektrische verwarming en zelfs van gas- en mazout verwarming. Een,zwembadwarmtepomp behaald dan ook zeer hoge rendementen (COP) van gemiddeld 6-8 wanneer gebruik wordt gemaakt van Full Inverter warmtepompen. Een rendement van 6-8 wilt dus zeggen dat wanneer je 1 kWH verbruikt je 6 tot 8kWH als verwarming krijgt. Kijk daarom dat uw spa klaar is om een warmtepomp aan te sturen.
  • Wanneer je zonnepanelen hebt is het zeker vandaag de mogelijkheid uw spa als warmtebuffer te gebruiken. Door het plaatsen van slimme module kan wanneer de omvormer meer levert dan verbruikt wordt de overtollige energie naar de spa worden gestuurd. Zo maak je dat je alle door uw zonnepanelen geproduceerde vermogen nuttig binnen de woning verbruikt wordt. Zeker na te zien en te onthouden!
  • Heeft u zonnecollectoren dan kan deze bij high end spa's tevens aangesloten worden. Hier wordt vaak een 3- weg ventiel geplaatst.
  • Heeft u een zonneboiler? Stel u de vraag als uw spa hiermee kan worden verbonden zodoende bijna 100% gratis energie te verkrijgen. Hier wordt dan een afzonderlijke warmtewisselaar voorzien.

Kijk naar de mogelijkheden die uw spa biedt!

6. Zijn er externe controle systemen die het warmtebehoud bevestigen?

Iedere fabrikant en verdeler van spa's zal u vertellen dat hij de beste isolatie op de markt heeft. Vraag daarom steeds naar een officieel document die dit staaft. Bijvoorbeeld de CEC (California Energy Commission) in Florida legt de strengste regels op het gebied van warmteverliezen in stilstand. Elke gerenommeerd merk moet dit kunnen voorleggen als bewijs.

7. Wat met onderhoud en herstelkosten bij de verschillende systemen?

De onderhoudskosten en herstelkosten lopen sterk uit elkaar afhankelijk het merk en oorsprong van de spa.

  • Bij een spa met een full isolatiesysteem is het bijzonder moeilijk om lekkages op te lossen gezien alle buizen een aansluitingen niet zichtbaar zijn en dienen volledig te worden weggehaald.
  • bij een spa met enkel isolatie aan de binnenzijde van de omkasting hebben de leidingen die niet gedragen worden zeer vaak lekkages en worden de technische installatie zeker in de zomer blootgesteld aan veel te hoge temperaturen waardoor frequenter uitval van printplaten en pompen.
  • Bij de HydroWise driedubbel zone isolatie systeem met buisondersteuning dmv een wrapping en de reflecterende dubbelwandige isolatie maken dat de leidingen zeer eenvoudig toegankelijk blijven voor techniekers. Het maakt het oplossen en herstellen van de isolerende laag zeer eenvoudig en vooral kosten besparend. Dit isolerend systeem is dan ook de snelste manier vwb het vinden en oplossen van eventuele lekkages.

Hoe isoleert Hydropool van 1980 tot nu.

1980 de eerste Self-cleaning spa wordt gemaakt

1981 de isolatie wordt door het spuiten van pu isolatie rondom

1990 de Full Foam isolatie wordt toegepast

1996 de eerste perimeter warmte isolatie door het isoleren van de de kuip en leidingen met een wrapping

2000 de HydroWise double thermal lock systeem wordt toegepast

2010 introductie van Evergreen pompen en zwarte leidingen voor warmterecuperatue

Bekijk de Hydropool HydroWise thermal shield video van de HydroWise isolatie met Triple thermal lock zoals deze vandaag wordt toegepast

ISOLATIE EN ENERGIE EFFICIÊNTIE VAN SPA'S
ISOLATIE EN ENERGIE EFFICIÊNTIE VAN SPA'S
ISOLATIE EN ENERGIE EFFICIÊNTIE VAN SPA'S
ISOLATIE EN ENERGIE EFFICIÊNTIE VAN SPA'S
ISOLATIE EN ENERGIE EFFICIÊNTIE VAN SPA'S
ISOLATIE EN ENERGIE EFFICIÊNTIE VAN SPA'S

WELKE FACTOREN BEPALEN UW ALGEMEEN VERBRUIK EN 'COST OF OWNERSHIP' BIJ EEN SPA.

Het is belangrijk alle onderdelen van de totale kost te bekijken:

  1. Hoe is de spa geïsoleerd: welke vloerisolatie, buisisolatie, afdekkingen of hardcover en isolatie aan de omkasting wordt er voorzien?
  2. Welk vermogen aan filterpompen worden gebruikt en werken deze continu of tijd gestuurd?
  3. Welk systeem van filtratie wordt gebruikt: aanzuig filtratie of druk filtrering en welk zijn de wezenlijke verschillen?
  4. Hoe wordt er omgegaan met de warmte, is er warmterecuperatie en hoe gaat de spa om met de oververhitting binnen de omkasting?
  5. Is de elektronische bediening klaar voor de toekomst : kan deze ecologische warmtebronnen aansturen zoals warmtepompen, zonneboilers en overschot aan elektrische energie bij zonnepanelen?
  6. Zijn er externe controle systemen die het warmtebehoud bevestigen?
  7. Wat met onderhoud en herstelkosten bij de verschillende systemen?